Πώς βγήκε η φράση «Μήλον της Έριδος». Ποια ήταν η Έριδα, η κόρη της Νύχτας, που «ευθύνεται» και αυτή για τον τρωικό πόλεμο

Η Έριδα, αδερφή του Άρη και κόρη της Νύχτας, ήταν θεά της ζήλιας και της διχόνοιας.

Όταν οι θεοί δεν την κάλεσαν στο γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, εκείνη θύμωσε και πήρε την απόφαση να τους εκδικηθεί.

Έριξε ένα μήλο ανάμεσα στην Αθηνά, την Ήρα και την Αφροδίτη. Το μήλο έφερε την επιγραφή «τη καλλίστη» δηλαδή, στην ομορφότερη.


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις θεές το διεκδίκησαν η καθεμιά για τον εαυτό της. Ο καυγάς δεν άργησε να ξεσπάσει.

Για να δοθεί τέλος στον τσακωμό ζήτησαν από τον Πάρη, τον πρίγκιπα της Τροίας να αποφασίσει εκείνος για το ποια έπρεπε να πάρει το μήλο.

Για να τον καλοπιάσουν οι θεές του έταξαν από ένα δώρο: η Αθηνά του υποσχέθηκε πνευματική σοφία, η Ήρα πως θα τον κάνει βασιλιά και η Αφροδίτη πως θα του δώσει για γυναίκα του την Ωραία Ελένη.

Ο Πάρης έδωσε τελικά το μήλο στην Αφροδίτη και η απόφασή του αυτή είχε ως επακόλουθο την έναρξη του Τρωικού Πολέμου. Η Έρις είχε πετύχει τον σκοπό της.


Τη φράση «μήλον της Έριδος» τη χρησιμοποιούμε για κάτι που διεκδικούν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα άτομα και που γίνεται αφορμή φιλονικίας.

mixanitouxronou.gr

http://hellas-now.com/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B2%CE%B3%CE%AE%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%AE%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά: Τι να κάνετε - Αντιμετώπιση(video)

7 Σημαντικοί Λόγοι που ΔΕΝ Πρέπει ποτέ να κρατάμε τα Αέρια μας. Ο 3ος θα σας Εκπλήξει!