Αντισυλληπτικά: Προστασία με αστερίσκους – Τι κινδύνους εγκυμονούν
Εδώ και γενιές τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν το δημοφιλέστερο αντισυλληπτικό μέσο.

Μόνο στη Γερμανία 6,8 εκατομμύρια γυναίκες κάνουν χρήση τέτοιων ορμονικών σκευασμάτων. Μάλιστα για το 53% των γυναικών μεταξύ 18 και 49 χρόνων η απόφαση λήψης αντισυλληπτικών χαπιών συνιστά απλή υπόθεση. Άλλωστε σύμφωνα με τη γενική θεώρηση, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένα ασφαλές μέσο αποτροπής της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Σημαντικό μειονέκτημα; Η λήψη αντισυλληπτικών είναι πιθανό να προκαλέσει εμβολές και θρομβώσεις. Η συνήθης μορφή αντισυλληπτικού χαπιού περιέχει έναν συνδυασμό οιστρογόνων και γεσταγόνων. Στα παλαιότερου τύπου αντισυλληπτικά οι αυξημένες δόσεις οιστρογόνων οδηγούσαν συχνά σε αύξηση βάρους ή σοβαρές μεταπτώσεις της διάθεσης των γυναικών. Επίσης επιδεινώνονταν οι εκδηλώσεις της ακμής στο δέρμα. Ακόμη υπήρχαν περιπτώσεις τριχόπτωσης ή πόνου στο στήθος. Ως εκ τούτου κρίθηκε απαραίτητη η σύνθεση γεσταγόνων που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της ποσότητας οιστρογόνων. Ένα νέο γεσταγόνο τέτοιου τύπου είναι η συνθετική ουσία Drospirenon.
Σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ιατρικών Σκευασμάτων και Προϊόντων (BfArM), υπάρχουν από το 2014 έρευνες που επισημαίνουν ότι ορισμένα από αυτά τα ορμονικά σκευάσματα αντισύλληψης της λεγόμενης τρίτης και της τέταρτης γενιάς είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν θρομβώσεις συγκριτικά με την παλαιότερη γενιά αντίστοιχων φαρμάκων. Ως εκ τούτου οι γυναικολόγοι στη Γερμανία καλούνται να ενημερώνουν διεξοδικά τις ασθενείς τους σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και να εξετάζουν με λεπτομέρεια ιατρικό ιστορικό τους πριν την συνταγογράφηση χαπιών.
Πρώτη τέτοια υπόθεση που οδηγείται σε γερμανικό δικαστήριο
Το πόσο επικίνδυνο μπορούν να γίνουν αυτά τα χάπια το βίωσε από πρώτο χέρι η Φελίσιτας Ρόρερ. Η 25χρονη γυναίκα από τη νότια Γερμανία υπέστη το 2009 πνευμονική εμβολή, ήταν κλινικά νεκρή αλλά τελικά κατόρθωσε να σωθεί με την παρέμβαση των γιατρών. Η ίδια δεν ήταν υπέρβαρη, δεν κάπνιζε και γυμναζόταν τακτικά. Όμως έπαιρνε το αντισυλληπτικό σκεύασμα Yasminelle και είναι πεπεισμένη ότι αυτό ήταν η αιτία που παρά λίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που περιορίζουν την καθημερινή της ζωή. Έτσι αποφάσισε να προσφύγει κατά του φαρμακευτικού ομίλου Bayer, ζητώντας χρηματική αποζημίωση 200.000 ευρώ. Η περίπτωσή της είναι η πρώτη τέτοιου είδους που οδηγείται σε δικαστήριο στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ η Bayer αναγκάστηκε να καταβάλει ήδη 1,9 δις δολάρια για αγωγές που ασκήθηκαν εναντίον από γυναίκες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών της εταιρείας.
Σύμφωνα με το BfArM, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά στη Γερμανία 392 ύποπτες περιπτώσεις θρομβώσεων. Από αυτές 16 είχαν ως συνέπεια τον θάνατο των γυναικών. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί με βεβαιότητα αν οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Πηγή: Deutsche WelleRead more: http://www.oparlapipas.com/2015/12/blog-post_287.html#ixzz3v4lq3lXq

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Γιατί Πονάνε Τα Δόντια Ακόμα Κι Όταν Έχει Βγει Το Νεύρο?

Από τη στιγμή που έγινε απονεύρωση σε ένα δόντι, αναμένουμε να μην έχουμε πόνους πια.