ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ:Κεφίρ: Ένας διατροφικός ΘΗΣΑΥΡΟΣ που θα σε κάνει άτρωτο!
Βάλτο στη διατροφή σου και θα δεις τα οφέλη

Το κεφίρ είναι μια ειδική παραδοσιακή συνταγή που καταναλώνουν εδώ και αιώνες οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Αποτελεί γαλακτοκομικό ποτό με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς

Παρασκευάζεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κτλ.) και η διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους «σπόρους» του κεφίρ. Μια ποικιλία φιλικών βακτηριδίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι. Οι «σπόροι» του κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη. Η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran. Το γάλα αποκτά μεγαλύτερη βιολογική αξία με τη ζύμωση και όπως αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του γάλακτος όταν μεταβληθεί σε γιαούρτι, το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα συμβαίνει όταν το γάλα μεταβληθεί με τη ζύμωση σε κεφίρ. Το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν, όπως το αριάνι και το ξινόγαλα, που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου και βοηθώντας την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Περιέχει ευεργετικά βακτήρια και ζύμες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, που συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος, στην σωστή ανάπτυξη των κύτταρων και τη συντήρηση του σώματος και στην παραγωγή ενέργειας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως Β1 και Β12, βιοτίνη, φολλικό οξύ αλλά και βιταμίνη C. Είναι μια πλήρως ισορροπημένη τροφή και η συχνή χρήση του συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Καυκάσιοι το θεωρούσαν «δώρο Θεού». Έπιναν κεφίρ αντί για νερό και έτρωγαν συμπυκνωμένο κεφίρ αντί για επιδόρπιο και σε αυτό αποδίδουν την μακροζωία τους. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια.

Η χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων και να δημιουργήσει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Από τις καλύτερες προβιοτικές τροφές, επιδρά σε όλο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Ευεργετικές ιδιότητες:

Συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου

Αναστέλλει την ανάπτυξη κολοβακτηριδίων και γενικά τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, προσφέροντας προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά

Βοηθά σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος

Βοηθά στην κυτταρική αναζωογόνηση, αποτοξίνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού

Προσφέρει φυσική αντιβιοτική δράση

Τα αμινοξέα που περιέχει βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος

Αποτελεί άριστο διαιτητικό προϊόν, γιατί περιέχει λίγα λιπαρά και θερμίδες και συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους

Βοηθά στην καταπολέμηση καταστάσεων όπως η αναιμία

Η συχνή κατανάλωση του συμβάλλει στην προστασία από αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση

Αποτελεί δροσιστικό ποτό, ανεκτό από όλους, ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Κεφίρ νερού (Βασική συνταγή)

Κρύσταλοι κεφίρ (με λευκή ζάχαρη)

Το κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού είναι μια συμβιοτική αποικία 40 περίπου ειδών καλών βακτηρίων και μυκήτων. Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και διαιώνισης της αποικίας.

Το δροσιστικό ποτό που προκύπτει είναι ένα άριστο προβιοτικό με διακριτική ευχάριστη γεύση. Είναι ελαφρώς αφρώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά φυσικά αναψυκτικά με χυμούς φρούτων.

Κεφίρ με καστανή ζάχαρη

Αναλογίες για μια κούπα κεφίρ:

1 κούπα φιλτραρισμένο νερό (240 ml)

1 κ.σ. ζάχαρη (λεύκη ή καστανή)

1 κ.σ. κεφίρ

1 ξερό σύκο ή βερίκοκο ή 1 κ.σ. σταφίδες ή ανάλογη ποσότητα από οποιοδήποτε ξερό φρούτο (βιολογικά)

1 φέτα λεμονιού(προαιρετικά) ή

1 φέτα μήλου (προαιρετικά) ή

1 φέτα πιπερόριζα (προαιρετικά)

* Προσοχή: τα φρούτα να είναι χωρίς συντηρητικά που σκοτώνουν την αποικία.

** Το λεμόνι εαν δεν είναι βιολογικό, ξεφλουδίστε το και μετά βάλτε το, ΜΗΝ το στίψετε πριν τη ζύμωση μέσα στους κόκκους, αλλά μπορείτε να το στίψετε ΜΕΤΑ στο ποτό, αφού έχετε στραγγίξει τους κόκκους.

Παρασκεύη:

Σουρώνετε το κεφίρ σε πλαστικό ή υφασμάτινο σουρωτήρι

Βάζετε το κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο χωρητικότητας 300 ml περίπου

Προσθέτετε 250 ml φυσικό μεταλλικό νερό

Προσθέτετε 3 ξερά σύκα ή 40 γρ. σταφίδες και 2 λεπτές φέτες βιολογικού λεμονικού (χωρίς να το στίψετε)

Κλείνετε ΧΑΛΑΡΑ το καπάκι (αν κλείσει σφιχτά μπορεί να εκραγεί) ή το καλύπτετε με ένα χαρτί κουζίνας και ένα λαστιχάκι.

Αφήνετε να γίνει η ζύμωση για 48 ώρες. Αν η θερμοκρασία χώρου είναι πάνω από 18 βαθμούς, η ζύμωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και ίσως είναι έτοιμο σε 12 ώρες.

(Δοκιμάστε σε διάφορες φάσεις για να βρείτε πόσο γλυκό ή ξυνό το προτιμάτε.

Προσοχή, μην αφήνετε να προχωρά πολύ η ζύμωση, εξαντλείται η αποικία και παράγεται περισσότερο αλκοόλ.)

Στραγγίζετε το υγρό με πλαστικό σουρωτήρι και μπορείτε να το καταναλώσετε αμέσως, ή να το βάλετε στο ψυγείο ή να κάνετε δεύτερη ζύμωση χωρίς τους κόκκους, δηλαδή να το κρατήσετε σε θερμοκρασία χώρου για 1-2 24 ωρα ίσως και με προσθήκη φρέσκων ή ξερών φρούτων ή χυμού.

Αν το φυλάξετε σε ειδικό μπουκάλι με πώμα ασφαλείας για αεριούχα ποτά (αυτά με τη μεταλλική ασφάλεια), θα φυλάξετε και το διοξίδειο του άνθρακα που παράγεται και θα έχετε ένα αεριούχο ποτό.

Σουρώνετε το κεφίρ όπως στο βήμα 1 και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή.

Κεφίρ με πιπερόριζα (ginger)

Συμβουλές:

Εάν το κλείσετε με καπάκι (δηλαδή αεροστεγώς) τότε καλό είναι να το ανοίγετε μιά φορά κάθε ημέρα για να απελευθερώνεται η πίεση απο το φυσικό ανθρακικό που θα έχει παραχθεί κατα τη ζύμωση.

Για περισσότερο ανθρακικό και πιο χαρούμενους κόκκους μπορείτε να βάλετε 2 κ.σ. κόκκους κεφίρ, 1 κ.σ. ζαχαρη και 1 κούπα νερό, δηλαδή αντί για λόγο 1:1:1 να το κάνετε 2:1:1

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας.

makeleio.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η γιαγιά το αποκαλούσε «το φύλλο που γιατρεύει» – Φυτρώνει σε κάθε κήπο και έχει απίστευτες φαρμακευτικές ιδιότητες