Πλήρως διαφανή ηλιακά κύτταρα μπορούν να κάνουν κάθε παράθυρο και οθόνη μια πηγή ενέργειας


Ερευνητές στο Michigan State University έχουν δημιουργήσει έναν πλήρως διαφανή ηλιακό συλλέκτη, που θα μπορούσε να μετατρέψει οποιοδήποτε παράθυρο ή φύλλο γυαλιού (όπως την οθόνη του smartphone σας), χωρίς να μπλοκάρει τη θέα, σε ένα φωτοβολταϊκό ηλιακό κύτταρο.


Σύμφωνα με τους επινοητές του ο καινοτόμος ηλιακός συλλέκτης ή αλλιώς transparent luminescent solar concentrator χάρη στη διαφάνειά του, εκτός από τα παράθυρα κτιρίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στις οθόνες κινητών ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο ως τώρα τα συγκεκριμένα υλικά ήταν χρωματιστά, με αποτέλεσμα να παρέχουν περιορισμένη ορατότητα. «Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται πίσω από ένα χρωματιστό τζάμι» εξηγεί ο ερευνητής Ρίτσαρντ Λαντ. «Κάτι τέτοιο δημιουργεί στο εσωτερικό του κτιρίου ένα χρωματιστό περιβάλλον που θυμίζει ντίσκο. Εμείς ουσιαστικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν διάφανο ηλιακό συλλέκτη».

Το νέο σύστημα βασίζεται σε ένα οργανικό υλικό που ανέπτυξαν οι επιστήμονες με σκοπό την απορρόφηση ηλιακού φωτός σε μη ορατά μήκη κύματος. Στη συνέχεια ο συλλέκτης «εκπέμπει» υπέρυθρη ακτινοβολία σε διαφορετικά μήκη κύματος οδηγώντας τη στις γωνίες του και μετατρέποντάς τη σε ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια υπέρλεπτων λωρίδων φωτοβολταϊκών κυψελών.


Read more: http://www.oparlapipas.com/2014/09/blog-post_24.html#ixzz3CRKnnTB9

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η γιαγιά το αποκαλούσε «το φύλλο που γιατρεύει» – Φυτρώνει σε κάθε κήπο και έχει απίστευτες φαρμακευτικές ιδιότητες